1932 Eindhoven-Bergeijk

De broers Roel, Frans en Sjef d’Hooghe op de wielerbaan in Bergeijk

 

De drie broers d'Hooghe komen uit een bijzonder sportief gezin dat in het begin van de vorige eeuw vanuit het Zeeuwse Sint Jansteen naar Eindhoven verhuist. Zowel als voetballer als al wielrenner staan de jongens d’Hooghe hun man. De wielrenners Roel en Sjef worden op de wielerbaan bijgestaan door hun broer Frans als verzorger. Zij struinen de Brabantse

wielerbanen af en verdienen met de bijeen gereden prijzen meer dan dat ze met

fabriekswerk kunnen vergaren. Naast het wielrennen behoren ze ook als voetballer

tot de toonaangevende spelers in de jaren voordat het betaalde voetbal zijn intrede doet bij de clubs Brabantia en PSV. Frans d’Hooghe voetbalt ook nog bij NAC in Breda.

Na zijn tijd als wielrenner is Roel d’Hooghe jarenlang voetbaltrainer, onder meer bij zaterdagclub Rust Roest (Eindhoven) en bij HMVV (Hooge Mierde).  Hun jongste broer Miel brengt het in de jaren vijftig tot het vaandelteam van PSV.

1932 BLADEL

 

In Bladel zijn in 1932 op en rond zand-sintelbaan De Kempen bijna tweeduizend toeschouwers als burgemeester Goossens de officiële opening verricht. Door diverse Bladelse mensen werd, in hun vrije tijd en geheel belangeloos, een wielerbaan aangelegd achter de stallingen van Jan Dijkmans aan de Varkensmarkt. De initiatiefnemers hiertoe waren Jan Dijkmans, Jan Verhoeven en Gerrit Smolders.