1956 EINDHOVEN

 

Rien van Grinsven uit Eindhoven (3-1-1931) en de Zeeuw Jan Westdorp voorop in de ‘Pijl van het Zuiden’, een vijfdaagse etappekoers in

Luxemburg met Esch sur Alzette als begin- en eindpunt.

Rien van Grinsven wordt eindwinnaar, Pieter de Jongh uit Made 2de en Jan Westdorp uit Schoondijke 4de in het algemeen klassement (collectie Gerard Wolfs).

 

Rien van Grinsven heeft in de jaren vijftig hoog op de ladder van het amateurisme gestaan. Thuis verzorgt hij de boekbinderij en ’s avonds brengt hij bij de klanten van hun leesbibliotheek nieuwe boeken en haalt hij oude terug op de racefiets. Als wieleramateur boekt hij al gauw enkele

overwinningen in eigen streek en gaat met een groep renners uit de omgeving geregeld in België koersen. Hij krijgt naam als hij in de Ronde van Belgisch-Limburg 1951 in een van de zwaarste ritten bij de allerbesten behoort in het gezelschap van Rik van Looy en Valkenswaardenaar Jules Maenen die enkele dagen in de leiderstrui rijdt. Van Grinsven kan in Luxemburg op geaccidenteerd terrein goed uit de voeten en bewijst dat met enkele successen in de ‘Flèche du Sud’. Hij wint de

Luxemburgse etappekoers als onafhankelijke en rijdt dat jaar in de shirts van Eroba en Maggi. Van Grinsven is op de erelijst van de wedstrijd die al vanaf 1949 verreden wordt na Willy Gramser (1954) de tweede Nederlandse eindwinnaar in een lange rij die tot 2012 ook gesierd wordt met grote namen als die van Charley Gaul, Johnny Schleck, Alex Zülle, Bradley Wiggins en Andy Schleck.

1952 VALKENSWAARD

 

Bij de nieuwelingen doet zich in 1952 aan het eind van de Ronde van Valkenswaard het merkwaardige feit voor dat de eerst aankomende renner wordt gediskwalificeerd. Derks (Geldrop) is binnendoor gereden.

De uitslag: 1. J. Wolfs (Eindhoven), 2 H. v. d. Linden (Helmond), 3 J. van Nispen (Sint Willebrord), 4 F. Filipini (Eindhoven), 5 D. Ceelen (Helmond), 6 A. Gietman (Roosendaal), 7 W. Vriens (Eindhoven), 8 P. de Man (Veghel), 9 C.Schenkelaars (Eindhoven), 10 A. Sebregts (Eindhoven).

Op de foto de nummers 1 en 2 bij de nieuwelingen: links Jan Wolfs, rechts Hein van der Linden.

De nog jonge amateur Matthieu Sonnemans wint in dat jaar de Ronde van Valkenswaard bij de amateurs. Na een bijzonder levendige wedstrijd met tal van uitbraakpogingen weet de Geldroppenaar anderhalve ronde voor het einde een twaalf mans kopgroep te ontvluchten en

finisht met 50 meter voorsprong. De uitslag: 1 M. Sonnemans (Geldrop), 2 M. Wolfs (Vlijmen), 3. C. Havik (Zaandam), 4. H. v. d. Velden (Berghem), 5 P. v. d. Linden (Helmond), 6 M. Cuijten (Mierlo), 7 J. Hendriks (Eindhoven), 8 G. van Haaren (Oss), 9 A. Veeke (Eindhoven), 10 G. v. d. Sluijs (Eindhoven).

1950 VELDHOVEN

 

Een plaatje uit de oude doos. De kopgroep in de Omloop der Kempen kiest de best gebaande weg, in dit geval het fietspad naast de hoger gelegen rijweg in Veldhoven. Een valhelm is nog niet verplicht en de bidons met drinken zitten nog voorop het stuur van de coureurs. Op de achtergrond een begeleidende motoragent.

 

Ruim 400 foto's, waarvan het merendeel in full color, sieren het boek Wielerspiegel van de Kempen deel 2 dat nog steeds in de boekhandel verkrijgbaar is. Van alle Kempendorpen waar ooit de wielersport werd beoefend is de historie beschreven met een rijk arsenaal aan foto's.

De prijs van het boek bedraagt € 15,=. Wielerspiegel van de Kempen ligt in diverse boekhandels, VVV-kantoren en rijwielzaken in de Kempen.

Meer informatie of direct bestellen? U kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met Piet Gijsbers: bel 06-22595026. Zie ook www.wielerspiegel.wordpress.com.