2012 Hel van Netersel geslaagd wielerevenement voor de jeugd

 

In de Hel van Netersel werd volop strijd geleverd door renners van de toekomst

 

 

De Jeugdronde van Netersel mag weer als succesvol in de wielerannalen van het kleine Kempendorp worden bijgeschreven. De wedstrijd die door de organisatoren in vergelijking met Parijs-Roubaix de ‘Hel van Netersel’ en de ‘Tour de Pavé’ wordt genoemd vanwege de kasseistroken die in iedere omloop zijn opgenomen was zowel organisatorisch als sportief een groot succes. Dat geldt niet alleen voor de deelnemertjes maar zeker ook voor het Neterselse organisatiecomité en voor mede-organisator Wielerevenementen Het Snelle Wiel. Dat de jeugdige rennertjes graag naar Netersel komen om zich op de kasseien met elkaar te meten bleek opnieuw uit het grote aantal inschrijvingen dat ieder jaar nog toeneemt. Alle renners die een podiumplaats behaalden bij zowel de jongens als de meisjes kregen in plaats van de gebruikelijke beker, net als in Parijs-Roubaix, een kassei als prijs en dit was voor vele renners een extra aanmoediging om zich de longen uit het lijf te rijden voor een podiumplaats. De organisatie en de deelnemers bedanken de parcoursbewoners en de vele vrijwilligers voor hun sportieve medewerking.

 

De uitslagen in Netersel:

Categorie 1: 1 Britt van der Hulst Swift Leiden, 2 Isabel Arensman De Batauwers Tiel, 3 Torben Poorters De Kempen Valkenswaard, 9 Ruud van Gestel Het Snelle Wiel

Categorie 2: 1 Maud Rijnbeek DTS Zaandam, 2 Danny van Lierop Buitenlust Helmond, 3 Jur van Lierop WV Schijndel, 9 Yanick de Vos Het Snelle Wiel, 20 Anouk Kums Het Snelle Wiel.

Categorie 3: 1 Youri Meeuws Buitenlust Helmond, 2 Salvador Alvarado Ahoy Rotterdam, 3 Mark de Groot De IJsselstreek Wezep, 4 Huub Artz Het Snelle Wiel,

Categorie 4: 1 Olav Kooij De Hoekse Renners ’s-Gravendeel, 2 Luke Verburg Ahoy Rotterdam, 3 Pete Uptegrove WV Schijndel, 12 Lisette Schoon Het Snelle Wiel, 26 Teun Bockting Het Snelle Wiel.

Categorie 5:  1 Amber van der Hulst Swift Leiden, 2 Steffie van der Peet De Spartaan, 3 Victor Broex De Amstel, 9 Luuk van Gestel Het Snelle Wiel, 19 Aniek van Alphen Het Snelle Wiel, 22 Bart Artz Het Snelle Wiel, 36 Kars ten Boske Het Snelle Wiel.

Categorie 6: 1 Wim Wittenberg De Batauwers, 2 Vincent Hoppezak Ahoy, 3 Luca Vreeswijk Buitenlust, 25 Tim Penson Het Snelle Wiel, 30 Kamiel Wouters Het Snelle Wiel, 41 Wessel Coppelmans Het Snelle Wiel.

Categorie 7: 1 Dennis van der Horst De Noord-Westhoek Kampen, 2 Mitch Groot Brunssum, 3 Ramon van Bokhoven Pijnenburg Tilburg, 7 Maarten van Hout Het Snelle Wiel,

31 Remco Smits Het Snelle Wiel.

 

 

2021 Dak van Netersel alom in trek

 

Paradijs voor geoefende mountainbikers

 

Op de voormalige vuilnisbelt in de driehoek Netersel-Bladel-Hulsel is het sinds een paar jaar mogelijk  op een uitdagend parcours te mountainbiken. Echte liefhebbers van die tak van sport, met de nadruk op ervaren bikers, vinden daar een route die al snel na de opening bovenaan in de top 10 van Nederland een plaats kreeg. Van heinde en ver, uit het hele land en van over de grens met België, komen mountainbikers er zich dan ook op uitleven.

 

Het idee voor het Dak van Netersel ontstond enkele jaren geleden bij een stel fanatieke leden van Snelle Wiel Bestronics en van de Toerclub Netersel. Eerstgenoemde vereniging beschikte toen al over een mountainbike gedeelte op het trainingsparcours van de vereniging op sportpark De Lemelvelden in Hapert. Daar werden uitdagende hindernissen aangelegd toen een speciale MTB-afdeling aan de club werd toegevoegd. Om nog meer uitdaging te krijgen voor de eigen leden met nog grotere hoogteverschillen ontstond het plan de oude vuilnisbelt tot een geschikt parcours om te toveren. In samenwerking met de gemeente Bladel werd door een groep vrijwilligers in eigen beheer een route van 4 kilometer op de bult aangelegd. Snelle Wiel Bestronics heeft een gebruikersovereenkomst met de gemeente gesloten en is beheerder van het gebied. Het bos is deels van de gemeente en van particulieren die toestemming hebben gegeven. De bult zorgt er voor dat er veel niveauverschil is in de paden. Scherpe afdalingen, houten en stenen paadjes, zwerfkeien en een houten brug verhogen de moeilijkheidsgraad van het parcours.  Het is dan ook vooral voorbestemd aan geoefende wedstrijdrijders.

 

Snelle Wiel Bestronics

 

De MTB-afdeling van Snelle Wiel Bestronics heeft in de paar jaar van haar bestaan een alsmaar grotere toeloop van jeugdrenners gekregen. Mountainbiken is populairder dan ooit. Successen van Mathieu van der Poel hebben daar ongetwijfeld aan bij gedragen. Niet alleen als wegrenner en veldrijder is die wereldtop, maar ook op de mountainbike behaalde hij een nationale en een Europese titel .In deze coronatijd is mountainbiken zo populair dat bij sommige wielerzaken de run op de MTB’s zo hoog is dat er lange wachttijden ontstaan. En op sommige MTB-routes kan door belangstellenden niet eens meer gestemd worden, omdat beheerders willen voorkomen dat het te druk wordt op hun parcours. Ook bij Snelle Wiel Bestronics doet zich die hausse voor. Jeugd uit heel Midden-Brabant in de driehoek Breda-Tilburg-Den Bosch wil komen trainen bij de Kempische vereniging. Frank van Hoof was een van de kartrekkers bij de club bij de aanleg van het trainingscircuit in Hapert en het Dak van Netersel. Hij traint de jeugd van de MTB-afdeling in een afwisselende samenstelling met collega-trainers Niels van de Sande en Corné van de Voort en met hoofdtrainer Arne Nuijs.  “We moeten ouders er geregeld op wijzen dat mountainbiken bij ons niet zo maar wat rondjes fietsen door de bossen is. De breedtesport en de wedstrijdsport liggen daarvoor te ver uit elkaar. Wij trainen met name op techniek, zodat jongens en meisjes ook in de wedstrijden mee over kunnen. Daar treffen ze soms nog moeilijkere hindernissen aan dan op ons trainingsparcours in Hapert. Het is aan ons om de jeugd daarop voor te bereiden.”

 

Toonbeelden voor de jeugd

 

Het Dak van Netersel is nu een ideale mogelijkheid om de jeugd van Snelle Wiel Bestronics klaar te stomen in techniek en stuurvaardigheid. Op het 4 kilometer lange parcours is een arsenaal aan oefenmogelijkheden voorhanden. Om in MTB termen te spreken: er is een north shore, ofwel een houten pad van tien meter lengte, rock gardens (de naam zegt het al: paden over rotsachtig gesteente), drop offs (steile afdalingen), switch backs (haarspeldbochten met niveauverschil) en diverse steile passages. Met zowat 100 hoogtemeters is de 10 meter hoge bult het domein van geoefende bikers. Die flinke hoogteverschillen en de pittige bochten maken stuurmanskunst noodzakelijk. De route is dan ook niet echt geschikt voor de toerrijder die even gezellig een rondje wil gaan rijden. Dat beaamt jeugdtrainer Corné van de Voort: ‘Het parcours op het Dak is absoluut niet weggelegd voor de doorsnee mountainbiker die recreatief bezig is. Voor zo iemand zijn de routes die in Reusel, Bladel, Eersel en Bergeijk in de bossen zijn aangelegd  meer van toepassing. Op de trainingsparcoursen van Snelle Wiel Bestronics, zowel in Hapert als in Netersel, wordt speciaal met de wedstrijdsporters getraind. Hun aantal neemt bij de jeugd zienderogen toe. Zes tot zeven jaar geleden begonnen we met een paar jongens en meisjes. Nu zijn dat er al 60, met tussen hen potentiële nieuwe Van der Poels. De wereldkampioen veldrijden is het voorbeeld van de jeugd. Zoals hij diverse onderdelen van de wielersport beheerst is hij met anderen als Peter Sagan en Wout van Aert het toonbeeld van het moderne wielrennen.”

 

Uitbreiding

 

Ook hoofdtrainer MTB Arne Nuijs van de MTB’ers bij Snelle Wiel Bestronics zet zich met het groepje trainers in om de wielerjeugd zich verder te laten ontwikkelen. “We streven ernaar uit te groeien tot de grootste mountainbike afdeling van Zuid-Nederland. Daarvoor steken we veel tijd en energie in de opleiding.  Rond het Dak worden al plannen gemaakt om nog een aantal nieuwe trails op een naburig weiland aan de route toe te voegen. “ De jeugdige mountainbikers van de Bladelse vereniging trainen in de wintermaanden wekelijks op woensdagavonden op het verlichte clubparcours in Hapert. Training voor jongens en meisjes tot en met 16 jaar is ook in coronatijd toegestaan. Nuijs: “Als de klok verzet wordt gaan we ook weer op het Dak van Netersel trainen. Gesplitst in twee partijen om de andere week op het Hapertse dan wel op het Neterselse parcours. Geleidelijk aan worden we het kenniscentrum van Brabant op MTB-gebied.” Ook hij wijst nog eens extra op de veiligheid op en rond het Dak van Netersel: “Het parcours vergt heel andere vaardigheden dan de vlakke bosparcoursen in de regio. We willen ten allen tijde ongelukken voorkomen.”

 

 

Het Dak van Netersel is als MTB-parcours alleen geschikt voor geoefende mountainbikers. Het dragen van een valhelm is verplicht. De terreineigenaren en beheerders kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade en letsel. Dat de paden niet bedoeld zijn voor wandelaars wordt met speciale bordjes aangegeven. Vrijwilligers van wielerclubs onderhouden het parcours. Filmpjes op het internet geven een beeld van de situatie ter plaatse: MTB Challenge // Netersel - YouTube en mtb route dak van netersel |gopro hero 8| enduro-trail baan - YouTube

 

2010 NETERSEL

 

Edwin Raats niet te stuiten in jubileumeditie Presto Pedale

 

Het gezegde ‘Alle zegen komt van boven’ gaf de organisatoren van Netersels wielerfestijn Presto Pedale op kermismaandagavond weinig houvast. Zij hadden liever de stralen van een lentezonnetje boven hun jaarlijks evenement gezien dan de malse regendruppels die nu uit het zwerk op de ruggen van de renners neerdaalden. De publieke belangstelling was vanwege de weersomstandigheden erg magertjes bij de vijfentwintigste editie van de ludieke en sportieve kermiskoers. De deelnemers die het slechte weer trotseerden trokken zich weinig aan van de zegen van Pluvius en streden voor wat ze waard waren. Edwin Raats, Harrie Wenting en Linda van Dooren trokken in de drie wedstrijden aan het langste eind. 

 

In de Dikke Banden Race kwam een veelsoortig gezelschap aan de start. De ploeg van Restaurant De Couwenberg werd bij de startlijn afgeleverd met een grote cateringtruck. Renners en rensters

van Netersels enigste horecagelegenheid verschenen in kelnerkostuum, compleet met dienblad, vaandel èn oranje strik op hoge rijwielen op het appèl. De favorieten Harrie Wenting uit Hulsel, vorig jaar eindelijk eens winnaar na drie keer eerder de titanenstrijd met Harold van de Huygevoort uit Casteren te hebben verloren, en Reuselse Dirk Michiels, een renner met Netersels bloed in de aderen, vatten vooraan tegen de dranghekken post om van meet af aan alle verrassingen uit te sluiten. De jongens van Bar The Saloon uit Reusel waren voorzien van paraplu en het team van Café Den Bels uit Casteren had zich verzameld rondom een Dommelsch transportrijwiel, waarschijnlijk vanwege het dorstige weer. In het bijzijn van welgeteld zes toeschouwers werd het startsein met een koeienbel gegeven. Al na één omloop van ruim drie kilometer reed het veld van zestig deelnemers en deelneemsters over een groot deel van het parcours verspreid rond. Echte regen en een premieregen vergezelden elkaar. Los van alle leut werd door een groep serieuze renners verwoed strijd geleverd voor de ereplaatsen. Drie coureurs gaven elkaar lange tijd weinig toe. Harrie Wenting zette de kroon op het werk door voor de tweede opeenvolgende keer te triomferen. Hij liet uiteindelijk Dirk Michiels en Johan van der Heijden royaal achter zich. Linda  

van Dooren toonde zich op de eindstreep een tikkeltje sneller dan Anouk van Limpt.  

 

Genadeloos  

 

Intussen had zich aan de finishlijn een rij kijkers, gewapend met paraplu, verzameld. Achter de  

fanatiekste strijders beëindigden de caféploegen de koers gebroederlijk bijeen, zoals echte collega’s betaamt. Vervolgens was het even de vraag of de recreantenwedstrijd vanwege de vele afmeldingen wel doorgang zou vinden. De echte doorzetters lieten zich echter niet door de weergoden afschrikken. Met zowat dertig man begonnen zij aan de twintig ronden door en rond het dorp. Vanaf de derde ronde nam het duo Edwin Raats en Tiny Borgers voldoende voorsprong om voor de rest van de wedstrijd buiten schot van de achtervolgers te blijven. De vetste premiebuit werd daarmee hun deel. Achter het leidende tweetal ontspon zich van tijd tot tijd nog wel een gevecht voor nieuwe ontsnappingen, maar dat resulteerde alleen maar in een stevig uitgedund  

peloton. Microfonist-conferencier Jan Pijnenburg kon halverwege de wedstrijd al spreken van ‘een genadeloze achterstand’ en ‘een bijkans uitzichtloze zaak’ voor de achtervolgers. Er reden toen nog vijftien renners door de Neterselse straten. Een van de weinige pluspunten op de troosteloze kermisavond was het uitblijven van valpartijen op het natte wegdek. En voordat de renners finishten hield het zelfs ook nog op met regenen. Raats had in de finale van de koers weinig moeite met de moegestreden Borgers. Ver voorop werd de coureur uit Helmond de jubileumwinnaar van Presto Pedale. Ruud Jacobs uit Steensel moest het als streekvertegenwoordiger in de sprint voor de derde plaats afleggen tegen Tilburger Grootjans. Voor Raats, eigenlijk meer gespecialiseerd in het mountainbiken, was de overwinning onder de Neterselse toren de achtste seizoenzege. 

 

De uitslagen van Presto Pedale:

 

Dikke Banden Race Dames: 1 Linda van Dooren (ploeg Kempen Druk Hapert), 2 Anouk van Limpt (ploeg John Michiels Verhuur Netersel), 3 Irma Waalen (John Michiels Verhuur), 4 Els van de Pas Hapert, 5 Maartje Wessink (Restaurant De Couwenberg Netersel).  

Elegantste renster: Hanneke van de Schoot (Café Den Bels Casteren).  

Bergprijs: Sanne Beerens (Café ’t Centrum Wintelre/C.V. De Barbiertjes).

 

Dikke Banden Race Heren: 1 Harrie Wenting (ploeg Van Hoof Fietsreparaties Netersel), 2 Dirk Michiels (John Michiels Verhuur Netersel), 3 Johan van der Heijden (Van  Hoof Fietsreparaties Netersel), 4 Eric Amting (John Michiels Verhuur Netersel), 5 Lauw Vosters (Van Hoof Netersel), 6 Jos van der Heijden (Van Hoof Netersel), 7 Joris Naus (Restaurant De Couwenberg Netersel), 8 John Michiels (Van Hoof Netersel), 9 Berto Geerts (Van Hoof Netersel), 10 Rob Beerens (Kempen Druk Hapert).  

Ludiekste ploeg: Restaurant De Couwenberg Netersel.

 

Recreanten: 1 Edwin Raats Helmond 64 km in 1.31.55, 2 op 0.18 Tiny Borgers Veldhoven, 3 op 1.25 Menno Grootjans Tilburg, 4 Ruud Jacobs Steensel, 5 Erik Keeris Veldhoven, 6 Peter Verhouden Eindhoven, 7 Leon Pauwels Cuyk, 8 Mark Roelofs Drimmelen, 9 Cor Gerritsen Middelbeers, 10 Erwin Rijkers Hapert.

1980 Netersel Presto Pedale werd een uitzonderlijk wielergebeuren

 

Een team aan de start van de dikke banden race in een vrij recente

Presto Pedale

 

(door Piet Gijsbers)

 

Het knetterde op kermismaandag 1980 in Netersel weer eens. In dit geval niet het geluid van crossmotoren, maar van niet al te best

gesmeerde trapassen. Er werd fel gestreden om het predicaat ‘de beste trapper’.

 

Nu doen ze in Netersel niet zo goedkoop. Daarom kozen ze in navolging van het ter plaatse in clubverband beoefende en van oorsprong Franse spel ‘Jeu de Boules’ ook voor de stilaan tot traditie uitgegroeide kermiskoers de welluidende naam ‘Presto Pedale’. En getrapt werd er op kermismaandag, dat moet gezegd worden. Want het regende op deze zonnige zomeravond geen hemelwater maar een overvloed aan premies. Daarvoor wilden de deelnemers in de dikke banden race wel een extra duw op de pedalen geven. Nee, nee, nu eens geen ranke racefietsen in de strijd. De echte tweewielers uit grootmoeders tijd waren weer eens van stal gehaald. De organisatoren van drumfanfare Sint Brigida werden gesteund door een groep wielerfanaten uit dit

nog geen duizend inwoners tellende kerkdorp van de gemeente Bladel. Enkele medewerkers van de Bladelse wielerclub Het Snelle Wiel hadden het al vooraf in hun reglement gesteld: ‘De bedoeling is niet om kost wat kost te winnen, maar om gewoon gezellig uit te maken wie de meeste kracht en het beste inzicht heeft om deze bakfietsen onder de rijwielen zo snel mogelijk het parkoers rond te krijgen.’ En snel ging het, de uitzonderingen wel in groten getale daargelaten!

 

Koersdirecteur

 

De start werd nog even uitgesteld, omdat de chauffeur van de eerste wagen in koers zijn hoge nood nog snel even moest lenigen op een van Netersels meest geheiligde plekjes bij de kerk. Nadat het startschot had geklonken stoven de deelnemers met rammelende spatborden en piepende kettingen door het dorp. Voorop Toon van Rooij, in Netersel en verre ommelanden beter bekend als ‘Toon van het ziekenfonds’. Hij was na zijn pensionering speciaal aangezocht om de wedstrijd te leiden. Nu toornde hij in zijn functie van koersdirecteur hoog boven het dak van de eerste wagen uit met zijn rode vlag.

Nu heeft Netersel voor het publiek met de kermis niet bepaald het meest geschikte parkoers voor een wielerronde. De kermisattracties staan daarvoor te overzichtelijk opgesteld op en rond het dorpsplein. Daarom een voor de renners wel aantrekkelijke lange ronde, voor het grootste gedeelte buiten het dorp om. Midden in de dorpskom, tegenover de kerk, de jurywagen waarop de aanhoudende stroom van binnengebrachte premies maar nauwelijks verwerkt kon worden. Diverse Kempische ondernemers en horecabedrijven hadden een ploeg op de been gebracht en in de meest kleurige tricots met duidelijke opdruk gestoken.

 

Applaus

 

De toeschouwers stonden opeen gepakt in de finishstraat achter de dranghekken. Het team van de plaatselijke rijvereniging, versterkt met enkele dorpsschonen, kreeg duidelijk het meeste applaus. Jan Gerritsen van café Den Bakker uit Hoogeloon had de eer zich op het meest piepende rijwiel

door de dorpsstraten te begeven. De aanvoerder van bar ’t Potteke uit Reusel had zich blijkbaar te laat voor de koers aangemeld om nog met naam en toenaam op de deelnemerslijst vermeld te kunnen worden. Hij meende na twee ronden al een ferme prestatie geleverd te hebben. Toen hij zich van deze bijna fatale blunder bewust werd, zette hij nog eens extra fel aan voor de laatste grote omloop.

De koers eindigde in een strijd met vier waarbij Daniëls van Drukkerij-Uitgeverij De Kempen uit Hapert in de tang werd genomen door het sterke drietal Soetens, Rademakers en Michielse van café De Brouwketel uit Vessem. De klapzoenen van miss Presto Pedale waren voor Soetens. Nog een hele poos druppelden tal van dikke banden racers bezweet binnen. Sarien Fiers van de

rijvereniging eindigde onder luid applaus als eerste dame. Zij had haar rugnummer één met verve gedragen.

 

Niet-licentiehouders

 

In een welhaast professioneel ploegenspel toonde Bladelnaar Henk Tijssen zich daarna voor de 15e keer dit jaar in een wedstrijd voor niet-licentiehouders duidelijk de sterkste. Nadat zowel oud-Neterselnaar Toon van de Ven als de plaatselijke favorieten Wim Vissers, Kees van de Ven,

Job van de Palen en Johan van de Pas zich herhaaldelijk tevergeefs hadden proberen te ontworstelen uit het 70-koppige peloton, lukte het Tijssen wel in gezelschap van Gelderlander Van Veen. Die moest na 45 kilometer ook duidelijk aan de kracht van zijn Bladelse vluchtmakker geloven. Het zonnetje scheen intussen nog steeds. Een reden voor velen om zich nog even in het kermisgewoel te storten.

 

Uitslagen:

Dikke Banden Race:

1 H. Soetens, 2 P. Rademakers, 3 P. Michielsen, 4 H. Daniëls, 5 H. Louwers, 6. F. van Beers, 7 C. Hoogers, 8 H. Hendiks, 9 J. Wouters, 10 H. Spooren.

Niet-licentiehouders:

1 H. Tijssen, 2 A. van Veen, 3 H. Maatje, 4 H. van de Laar, 5 A. van de Zalm, 6 J. van Heusden, 7 T. Reijnders, 8 L. Meulenbroeks, 9 L. Schreuders, 10 W. Vissers, 11 G. van Rooij, 12 W. van Summeren, 13 E. Kox, 14 P. van Laar, 15 R. Wouters.