1995 REUSEL

 

Jeugdig Reusels wielertrio Dirkx grossiert in kampioenstruien

 

(door Piet Gijsbers)

 

Ze mogen dan misschien, gezien hun lengte, niet tot de groot­sten behoren, in daden zorgen zij al enkele jaren op rij voor grootse sportieve verrichtingen. Het fami­lietrio Jan, Bart en Linda Dirkx van de Laarakkerdijk in Reusel, niet ver van de grens met België, heeft tot dusverre in de jeug­dafdeling van de nationale wielersport bij herhaling van zich doen spreken. Behalve vijf kampioens­truien hebben ze daar in Reusel ook nog een hele verzameling edelmetaal in de kast liggen.

 

Bart Dirkx (11) werd al vier jaren op rij Nederlands kampioen veldrijden in zijn wedstrijdcategorie. Zijn broer Jan (12) legde in diezelfde periode in twee keer beslag op het zilver bij het NK

veldrijden. En zus Linda (9) behaalde vorig jaar de nationale titel bij de wegkampioen­schappen te Helmond. Geen wonder dat de voorkeur van het jeugdige trio Dirkx voor de weg of het veld uiteenlopend is. Jan en Bart prefereren het veld. "Ik houd vooral van modder en heuvels," zegt Bart. Jan noemt die heuvels liever 'bultjes'. Eigen­lijk vindt Linda zowel het wielrennen op de

weg als in het veld wel geinig. Zij sport gewoon graag. Voordat ze met de wieler­sport begon, turnde ze bij Turnivo in Reusel. Het indi­vidueel strijd leve­ren met leef­tijdgenoten geeft haar een kick. Daar wil ze wel een paar keer per week een uurtje voor trainen. En de resulta­ten zijn er naar: Linda

won in 1994 alle 27 wed­strijd­jes waaraan ze deel­nam. Ze heeft op de wedstrijden her en der in Brabant haar vaste vriendinne­tje in Nathalie uit Oploo, een dochtertje van ex-profwielren­ner Fons van Katwijk. Maar van het spelen bij de boerderij van haar ouders kan de jongste telg van de wielerfa­milie nog evenzeer genieten.

 

Uitschieter

 

Het sporten zit ook de twee broers Jan en Bart in het bloed. Beiden voetbalden aanvankelijk in de F-jeugd van Reusel Sport. Maar Bart wilde al van kleinsafaan een racefietsje. Dat was bij pa Jan Dirkx, die zelf in zijn jeugd ook de wielersport bedreef, niet tegen dovemansoren gezegd.

Vervolgens kwam er eveneens zo'n racekarretje voor zoon Jan. En nu beginnen de twee broers al aan hun vijfde wegseizoen bij Het Snelle Wiel in Bladel. Onder leiding van Henk Dirkx (geen familie van de drie coureurs-in-spé) draaien zij alweer een paar weken hun trai­ningsrondjes op het Bladelse industrieterrein.

Om te achterhalen hoe dikwijls ze al gewonnen hebben, worden de dagboeken tevoorschijn gehaald. En dan is het familietrio voorlo­pig niet uit geteld. Linda en Jan komen tot 27 zeges, Bart eindigt vooralsnog bij 35 overwinningen. Is Jan niet jaloers op de rood-wit-blauwe truien van zijn broer en zijn zus? "Dat valt wel mee, maar ik zou er toch graag onderhand ook eens een willen hebben," erkent hij eer­lijk.

 

In huize Dirkx is het lang niet alleen maar fietsen wat de klok slaat. De jongens houden ook wel van hutten bouwen, skeeleren en cros­sen rond de boerderij. Ze steken daar ook geregeld hun handen

toe bij het voederen van de koeien. Bart vindt zijn eerste kampioenstitel nog steeds de mooiste. En Jan geniet nog na van het weekendkamp met de overige jeugd­renners van Het Snelle Wiel, vorige week in Limburg. Voor Linda blijft ook het jeugdcarnaval '95 in Reusel een mooie herinnering. Want zij werd toen gehuldigd als 'een grote uit­schieter van klein Narrendonk'.