1989 Oirschot

Henk Baars soleert naar zege in Heras-veldrit

 

(Weekjournaal Oirschot e.o.)

(Tekst Piet Gijsbers, Archieffoto 1987 Henk van Dorenmalen)

 

Voor Henk Baars is de druk van de ketel. De Diessense veldrijder zette zondag met overmacht de veldrit in de Oirschotse Witte Bergen naar zijn hand. Geen van de andere favorieten was in staat om Baars bij te benen in het losse zand en op de hellende en dalende bospaden. Henk Baars kan nu met een gerust hart beginnen aan de Super Prestige-cyclus die zondag in het Zwitserse Zürich van start gaat. De Oirschotse zege van Baars krijgt nog meer glans in de wetenschap dat de Heras-veldrit door de deelnemers stuk voor stuk als een bijzonder zware wedstrijd werd ervaren.

Even leek het er op dat Frank van Bakel uit Deurne een hoofdrol voor zich zou gaan opeisen. Hij reed vanaf de start in eerste positie het bos in vóór amateur Wim de Vos en good-old Reinier Groenendaal. Al gauw bleek echter dat Van Bakel een allesbehalve sterke dag had. De Belg Wim Lambregts nam het initiatief over in de tweede ronde. Maar een ronde later liet Henk Baars zijn vele supporters al zien met welke bedoelingen hij naar Oirschot was gekomen. Alleen Martien Hendriks, de blonde Assenaar en de Belg Wim Lambregts, konden zich een paar omlopen lang in zijn spoor vastbijten. Maar door een nieuwe tempoversnelling van Baars moesten ook die twee al voor halfweg wedstrijd de Diessenaar laten gaan. Op het gedeelte van het parcours waar enkele balken de meeste renners tot afstappen noopten, voelde Baars zich weer eens in zijn element en op de alleen haast van hem welbekende wijze, nam hij die hindernissen al rijdend. Dat leverde hem in de zesde omloop een tiental tellen voorsprong op. Even leken Hendriks en Lambregts nog stand te houden, maar met nog een vijftal ronden van telkens ruim vijf minuten te gaan, was hun achterstand toch al een halve minuut. De nog steeds goed marcherende Reinier Groenendaal volgde op ruime achterstand achter dat tweetal vóór de Belg Eddy de Bie.

 

Amateurstrijd

Achter dat vijftal profs werd om de hegemonie wan de amateurs gestreden door René Guyt en Edward Kuijper die op hun beurt niet veel voorsprong hadden op het regionale duo Pieter Burgers uit Moergestel en de jonge Diessenaar René van Korven. Eerder in de wedstrijd hadden twee andere beloftevolle amateurs, Wim de Vos uit Oosterhout en Schijndelnaar Ton der Kinderen met een blessure de strijd moeten staken. Nationaal amateurkampioen Frank Groenendaal uit Eerde kwam op het zandparcours duidelijk kracht te kort, maar hoefde op zijn beurt weinig terrein prijs te geven aan de Belgische prof Ludo de Rey. Tilburger Edward Kuyper eiste uiteindelijk de beste amateurplaats voor zich op. Maar meer dan drie minuten eerder al was Henk Baars onder luid gejuich van zijn supporters met opgeheven armen over de eindstreep gereden. Gevraagd naar de belevenissen onderweg liet hij zich ontvallen: 'Toen het me eenmaal gelukt was bij de balken voorsprong te krijgen, kon ik gestaag verder uitlopen. Het is dan een kwestie van proberen geen fouten te maken en je krachten goed te verdelen. Want je mist wel het stuk verharde weg om telkens wat op krachten te komen en je spieren wat los te gooien.' En hoe hij de naaste toekomst ziet? 'Volgende week volgt Zürich. Daar hebben we vorig jaar ons lesje gehad. Het is een geheel ander parcours, erg snel en op harde bodem. Ik wil proberen er de schade beperkt te houden. We zien wel waar we stranden.' Met de overwinning in de veldrit van de Oirschotse Pedaleurs op zak, kan de Diessenaar voorlopig wat meer ontspannen naar de volgende zware wedstrijden toeleven.

 

De uitslagen in Oirschot:

Liefhebbers/Veteranen: 1 Dick Ariesen Rhenen, 2 John Kuyvenhoven Leiden, 3 Adriaan van Londen Tiel, 4 Jos Bogaarts Bavel, 5 Ton van Korven Diessen, 6 Wim Branderhorst Breukelen, 7 Wil van den Dungen St. Oedenrode, 8 Maurice van Dam Eerde, 9 Stephan van Dam Eerde, 10 Paul van Baak Montfoort.

Nieuwelingen: 1 Jean-Pierre Leyten Udenhout, 2 Gerben van de Broek Veghel, 3 Marco Engels Liessel, 4 M. den Ouden Galder, 5 Patrick van de Biggelaar Eerde, 6 Ivo van Geloven Tilburg, 7 Erwin Gijsbers Helmond, 8 Angelo Roitero Drunen, 9 D. Rijkers St. Michielsgestel, 10 M. Rommers Rilland-Bath.

Junioren: 1 Richard Groenendaal Sint Michielsgestel, 2 Marco Sakkers Soest, 3 Geert Ophey Erp, 4 Heino Broeren St. Michielsgestel, 5 Erik Boezewinkel Hooglanderveen, 6 Gerben Broeren St. Michielsgestel, 7 Juan van Beek Waalwijk, 8 Richard Sikking Driebergen, 9 Bas van de Oetelaar Schijndel, 10 Marcel Luppes Hoogeveen.

Beroepsrenners/amateurs: 1 Henk Baars Diessen, 2 op 47 sec. Wim Lambregts België, 3 op 1.12 min. Martin Hendriks Assen, 4 op 2.10 minuten Rein Groenendaal St. Michielsgestel, 5 op 2.25 min. Eddy de Bie België, 6 op 3.22 min. Richard Kuyper Tilburg, 7 op 3.50 min. René Guyt Katwijk, 8 op 4.00 min. René van Korven Diessen, 9 Ludo de Rey België, 10 Pieter Burgers Moergestel.