1964 OIRSCHOT – Torenronde jarenlang een begrip in de Kempen

 

In 1964 won Henk Nijdam de Oirschotse Torenronde voor beroepsrenners en onafhankelijken. Hier poseert de winnaar in het gezelschap van ploegleider Kees Pellenaars (foto Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven)

 

Al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd er onder de 60 meter hoge toren van de Oirschotse Sint Petruskerk volop gekoerst. Op 18 mei 1964, tweede pinksterdag in dat jaar, werd onder impuls van mensen als Harrie van Rooy uit Spoordonk, kapper Frans de Beer en Sip Soethout uit Oirschot een profwielerronde georganiseerd. Er werd door 50 profwielrenners en onafhankelijken om een rijke prijzen- en premiebuit gestreden. De zege ging in die wedstrijd naar Henk Nijdam, de coureur uit het Drentse Eelderwolde die vanwege zijn beroep naar het West-Brabantse Zundert was verhuisd. Nijdam had zich twee jaar eerder tot wereldkampioen achtervolging op de baan laten kronen en maakte in 1964 deel uit van de historische Televizier-ploeg onder leiding van Kees Pellenaars. Maar ook de amateurs kwamen, evenals al in de jaren vijftig, in 1964 in Oirschot aan bod. Een peloton van 85 renners bond de strijd aan waaruit Vlaardinger Sjaak Koevermans als winnaar tevoorschijn kwam.

 

(door Piet Gijsbers)

 

De Oirschotse wielerclub R en TC De Pedaleur heeft de mooie traditie van de Torenronde jarenlang in stand houden. De website van de vereniging vermeldt hoe de eerste editie van de wedstrijd voor KNWU licentiehouders tot stand kwam. ‘De Oirschotse Toren was in zijn statige verschijning herrezen, nadat hij op 2 oktober 1944 in elkaar was gestort na 14 dagen lang bestookt te zijn geweest door geallieerd artillerievuur. Uit dankbare vreugde werden allerlei activiteiten rondom de herrezen Toren georganiseerd.' Al in 1952 organiseerde Oirschot wedstrijden, aanvankelijk onder meer op een parcours aan de Oude Grintweg. Amateurwinnaar werd Helmonder Martien Deelen die voor 10.000 toeschouwers met een ronde voorsprong finishte. Ook Matthieu Sonnemans uit Geldrop, de ’s Gravelander Meier en Hagenaar Joop van der Putten trokken in Oirschot in de jaren 50 aan het langste eind. Tini Cuyten uit Mierlo, in die tijd een gevreesd amateur, finishte tweemaal achtereen als tweede in Oirschot.

 

De Torenronde voor professionals en onafhankelijken van 1964 werd letterlijk een wedstrijd onder de Sint Pieter van Oirschot. Een aantal van Nederlands beste wielrenners in die jaren met onder meer Wim van Est stond aan de start. Niet alleen ‘IJzeren Willem’ in de nadagen van een grote carrière waarin hij onder meer als eerste Nederlander de gele trui in de Tour de France droeg, maar ook de complete Tourploeg van Televizier kwam naar Oirschot. Ploegleider Kees Pellenaars bracht het klimmertje Cees Haast, Piet Damen, Leo van Dongen, Cees van Espen, Piet van Est, Dick Groeneweg, Jo de Haan, Jan Hugens, Jacques van de Klundert, Henk Nijdam en Rik Wouters mee naar die feestelijke wedstrijd. Ook andere Tour de France deelnemers als Martin van den Borgh, Dick Enthoven, Jaap Kersten en Huub Zilverberg, alsmede de Duitsers Klemens Grossimlinghaus en Klaus May reden volgens het programmaboekje van 1964 de Torenronde. De onafhankelijken categorie werd in die periode gevormd door renners die bij afwezigheid van een profkoers in de weekends ook aan amateurwedstrijden mochten deelnemen. In Oirschot startten onder meer de Limburgers Eugène Beckers en Huub Harings alsook Bosschenaar Bart Solaro als onafhankelijke. Henk Nijdam schreef de wedstrijd op zijn naam vóór Jo de Haan, Joop Captein, Cees van Amsterdam, Piet Steenvoorden, Wim van Est, Tilburger Leo Coehorst, André van Aert, Jos Linders en Ab Donker. Amateurwinnaar Sjaak Koevermans (Vlaardingen) werd dat jaar in de uitslag gevolgd door Toon Vlassak (Best), Piet Buuts (Keldonk), Theo Rutten (Leende) en Jos van der Vleuten (Mierlo-Hout). Een paar jaar later triomfeerde de Belgische professional Rik Luyten in de Torenronde vóór Cees van Espen en Bart Zoet.

 

De Torenronde was daarna zowat een halve eeuw een wedstrijd voor amateurs, tegenwoordig betiteld als elite zonder contract en beloften. Tot de winnaars behoren Rotterdammer Jan Hordijk, Henk van Vught uit Boxtel, Tilburger Wil van Helvoirt, Herman Snoeyink uit Denekamp, de Drenth Jannes Slendebroek, Stan Strijbosch uit Best, Limburger Matthieu Dohmen, de Bergeijkenaars Jan Burgmans en Toine van Veldhoven, Arno van Hattem uit Best en Paul van Schalen uit Bakel. Herold Dat uit Asten was tweemaal achtereen (1997 en 1998) triomfator. Jurgen van Pelt uit Gerwen won zelfs driemaal in Oirschot (1992, 2002 en 2004). Voor eigen publiek toonde Marc Gerritsen uit Oirschot zich in 2000 de beste van de avond. Schijndelnaar Marco Brus was keer de snelste op de eindstreep (2007 en 2010). Met de derde opeenvolgende zege van Brus' dorpsgenoot Ronan van Zandbeek (2014, 2015 èn 2016) kwam er een einde aan de traditionele Oirschotse Torenronde.

 

Voor meer oud beeldmateriaal uit de wielersport in de Kempen: zie www.wielerspiegel.nl  

 

1989 Oirschot

Henk Baars soleert naar zege in Heras-veldrit

 

(Weekjournaal Oirschot e.o.)

(Tekst Piet Gijsbers, Archieffoto 1987 Henk van Dorenmalen)

 

Voor Henk Baars is de druk van de ketel. De Diessense veldrijder zette zondag met overmacht de veldrit in de Oirschotse Witte Bergen naar zijn hand. Geen van de andere favorieten was in staat om Baars bij te benen in het losse zand en op de hellende en dalende bospaden. Henk Baars kan nu met een gerust hart beginnen aan de Super Prestige-cyclus die zondag in het Zwitserse Zürich van start gaat. De Oirschotse zege van Baars krijgt nog meer glans in de wetenschap dat de Heras-veldrit door de deelnemers stuk voor stuk als een bijzonder zware wedstrijd werd ervaren.

Even leek het er op dat Frank van Bakel uit Deurne een hoofdrol voor zich zou gaan opeisen. Hij reed vanaf de start in eerste positie het bos in vóór amateur Wim de Vos en good-old Reinier Groenendaal. Al gauw bleek echter dat Van Bakel een allesbehalve sterke dag had. De Belg Wim Lambregts nam het initiatief over in de tweede ronde. Maar een ronde later liet Henk Baars zijn vele supporters al zien met welke bedoelingen hij naar Oirschot was gekomen. Alleen Martien Hendriks, de blonde Assenaar en de Belg Wim Lambregts, konden zich een paar omlopen lang in zijn spoor vastbijten. Maar door een nieuwe tempoversnelling van Baars moesten ook die twee al voor halfweg wedstrijd de Diessenaar laten gaan. Op het gedeelte van het parcours waar enkele balken de meeste renners tot afstappen noopten, voelde Baars zich weer eens in zijn element en op de alleen haast van hem welbekende wijze, nam hij die hindernissen al rijdend. Dat leverde hem in de zesde omloop een tiental tellen voorsprong op. Even leken Hendriks en Lambregts nog stand te houden, maar met nog een vijftal ronden van telkens ruim vijf minuten te gaan, was hun achterstand toch al een halve minuut. De nog steeds goed marcherende Reinier Groenendaal volgde op ruime achterstand achter dat tweetal vóór de Belg Eddy de Bie.

 

Amateurstrijd

Achter dat vijftal profs werd om de hegemonie wan de amateurs gestreden door René Guyt en Edward Kuijper die op hun beurt niet veel voorsprong hadden op het regionale duo Pieter Burgers uit Moergestel en de jonge Diessenaar René van Korven. Eerder in de wedstrijd hadden twee andere beloftevolle amateurs, Wim de Vos uit Oosterhout en Schijndelnaar Ton der Kinderen met een blessure de strijd moeten staken. Nationaal amateurkampioen Frank Groenendaal uit Eerde kwam op het zandparcours duidelijk kracht te kort, maar hoefde op zijn beurt weinig terrein prijs te geven aan de Belgische prof Ludo de Rey. Tilburger Edward Kuyper eiste uiteindelijk de beste amateurplaats voor zich op. Maar meer dan drie minuten eerder al was Henk Baars onder luid gejuich van zijn supporters met opgeheven armen over de eindstreep gereden. Gevraagd naar de belevenissen onderweg liet hij zich ontvallen: 'Toen het me eenmaal gelukt was bij de balken voorsprong te krijgen, kon ik gestaag verder uitlopen. Het is dan een kwestie van proberen geen fouten te maken en je krachten goed te verdelen. Want je mist wel het stuk verharde weg om telkens wat op krachten te komen en je spieren wat los te gooien.' En hoe hij de naaste toekomst ziet? 'Volgende week volgt Zürich. Daar hebben we vorig jaar ons lesje gehad. Het is een geheel ander parcours, erg snel en op harde bodem. Ik wil proberen er de schade beperkt te houden. We zien wel waar we stranden.' Met de overwinning in de veldrit van de Oirschotse Pedaleurs op zak, kan de Diessenaar voorlopig wat meer ontspannen naar de volgende zware wedstrijden toeleven.

 

De uitslagen in Oirschot:

Liefhebbers/Veteranen: 1 Dick Ariesen Rhenen, 2 John Kuyvenhoven Leiden, 3 Adriaan van Londen Tiel, 4 Jos Bogaarts Bavel, 5 Ton van Korven Diessen, 6 Wim Branderhorst Breukelen, 7 Wil van den Dungen St. Oedenrode, 8 Maurice van Dam Eerde, 9 Stephan van Dam Eerde, 10 Paul van Baak Montfoort.

Nieuwelingen: 1 Jean-Pierre Leyten Udenhout, 2 Gerben van de Broek Veghel, 3 Marco Engels Liessel, 4 M. den Ouden Galder, 5 Patrick van de Biggelaar Eerde, 6 Ivo van Geloven Tilburg, 7 Erwin Gijsbers Helmond, 8 Angelo Roitero Drunen, 9 D. Rijkers St. Michielsgestel, 10 M. Rommers Rilland-Bath.

Junioren: 1 Richard Groenendaal Sint Michielsgestel, 2 Marco Sakkers Soest, 3 Geert Ophey Erp, 4 Heino Broeren St. Michielsgestel, 5 Erik Boezewinkel Hooglanderveen, 6 Gerben Broeren St. Michielsgestel, 7 Juan van Beek Waalwijk, 8 Richard Sikking Driebergen, 9 Bas van de Oetelaar Schijndel, 10 Marcel Luppes Hoogeveen.

Beroepsrenners/amateurs: 1 Henk Baars Diessen, 2 op 47 sec. Wim Lambregts België, 3 op 1.12 min. Martin Hendriks Assen, 4 op 2.10 minuten Rein Groenendaal St. Michielsgestel, 5 op 2.25 min. Eddy de Bie België, 6 op 3.22 min. Richard Kuyper Tilburg, 7 op 3.50 min. René Guyt Katwijk, 8 op 4.00 min. René van Korven Diessen, 9 Ludo de Rey België, 10 Pieter Burgers Moergestel.